Home

Nieuws

Geschiedenis

Bandleden

Muziek

Links

this page in English

 

André Kamer

Bandleden

Personalia

Inspiratie

Apparatuur

Naam: André Kamer
Geboren: 6 april 1962, Utrecht
Longshanks oprichter

Autobiografie:

Mijn ouders ontmoetten elkaar op een klassiek zangkoor, dus groeide ik op met klassieke muziek en was ik al op m'n tiende een vaste bezoeker van klassieke concerten.
Toen ik elf was, bracht de Lagere School me in contact met de popmuziek. Toevalligerwijze had veel popmuziek uit die tijd (1973) op één of andere manier zijn wortels in de klassieke muziek.
Ik begon me steeds meer aangetrokken te voelen tot pop- en rockmuziek en verloor langzamerhand de interesse in 'echte' klassieke muziek.
Over de jaren evolueerde mijn smaak van (glam)rock via hardrock naar symfonische rock en uiteindelijk weer terug naar de oorsprong: de klassieke muziek (toen was ik negentien).

Ik had altijd al graag een instrument willen kunnen bespelen en zo af en toe had ik wel eens wat geëxperimenteerd op orgel of piano.
Geïnspireerd door de symfonische rockband Rush (voornamelijk door hun LP's: "Hemispheres", "Permanent Waves" en "Moving Pictures") kocht ik een elektrische gitaar (in 1983) en leerde er op spelen, met als doel: zelf muziek te gaan schrijven.

In 1987 richtte ik de studio-band Longshanks op. Tussen 1989 en 1993 namen we ongeveer 10 nummers op, welke momenteel (na heel veel vertraging) gedigitaliseerd worden om op CD uit te brengen. Een paar daarvan zijn al te vinden op de Muziek-pagina, samen met recenter materiaal.

Hoewel voor de buitenwereld de band na 1993 leek te hebben opgehouden te bestaan, was dat voor mij nooit het geval. Vanaf het allereerste begin was voor mij de band één van de manieren waarop ik mijn creativietit naar buiten kon brengen (schilderen was een andere). Het feit dat ik het enig overgebleven bandlid was betekende nog niet dat die stroom van creativiteit opdroogde. Het betekende alleen dat ik in het vervolg alle partijen zelf moest gaan opnemen! De komst van de PC, met software als Cakelwalk (nu Sonar) maakte het mij mogelijk om exact dat te doen. Natuurlijk zal ik nooit een bas- of drum-partij schrijven zoals een echte bassist of drummer dat zou doen, maar aan de andere kant heb ik het op dezelfde mannier geleerd als zij, namelijk door te luisteren hoe andere muzikanten hun partijen hebben geschreven in nummers die mij inspireren. Er bleef echter één partij over die ik niet zelf kon invullen: de zang (ik heb een hopeloze zangstem).

Over de jaren ben ik betrokken geweest bij diverse éénmalige projecten (meestal live) en bij een improvisatie-band genaamd Masters of Periodicity.

Vanaf het begin van de jaren 90 was ik me ook bezig gaan houden met het schrijven van klassieke muziek, inspirators hier waren Bach, Verdi en Mahler. Veel van mijn composities hebben het stempel 'soundtrack'-materiaal gekregen (wat niet zo vreemd is, gezien mijn interesse in zowel beeld als muziek).

Een groot project (in de laatste 10 jaar) was het schrijven van een Requiem, waaraan nog steeds het nodige orkestratie-werk gedaan moet worden. Eén (instrumentaal) deel van dit Requiem is te vinden op de Klassieke Muziek pagina van mijn "imagesandmusic"-website
Een project dat ook nog in volle gang is, is het schrijven van een "Bruids-suite": drie delen zijn al af, er moeten er dus nog drie komen.

Echter, nu Alex teruggekeerd is, ligt de nadruk weer helemaal op het schrijven van symfonische rock voor Longshanks....

André speelt de solo in van "The Web of Life" (2008)

André met airbrush en penselen (mei 1987)

Rocking Heaven Down met Jeroen Steenbeek en Peter ten Haaft in de kelder van de Koornbeurs (1990)

André tijdens het optreden voor Omroep Delft op Delftdag.

Ontwerp visitekaartje (2001)

André maakt de eindmix van "The Web of Life"
(23 februari 2008)